Kısır damakları şenlendiren, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti. Hemen hemen her evde kısır yapılıyor ve herkesin kendine özgü bir tarifi var. Kimi soğanı kavuruyor, kimi çiğden koyuyor. Kimi nar ekşisi, kimi limon kullanıyor. İşte bu da benim tarifim.
* Kısır yaparken, bulgurun tüm lezzetleri rahatça içine almasını sağlamak için yağı en son ekleyin.
* Ben kısırda taze soğan kullanmıyorum, çünkü taze soğanlı lezzetler çok hızlı bozuluyor. Bu tarif bir-iki gün dolapta rahatça saklanıp tüketilebiliyor.
* Limon yerine nar ekşisi kullanabilirsiniz. (Ben kısırın yanında servis etmeyi tercih ediyorum.)
* Kimyon benim en sevdiğim baharattır ve kısıra da güzel bir aroma veriyor.
* Yaz aylarında küpler halinde doğranmış bir salatalık, kış aylarında ince doğranmış marul ilave ediyorum.
*Kısıra dövülmüş ceviz de çok yakışıyor. Denemek isterseniz bir avuç ceviz kullanın.
KISIR TARİFİ
1 bardak ince bulgur 1/2 çay kaşığı karabiber
1 bardak kaynak su 1 çay kaşığı kırmızı biber
1 küçük kuru soğan 1/2 çay kaşığı kimyon
3 kaşık sıvı yağ yarım limon suyu
1 havuç 3-4 tane kornişon turşu
1 diş sarımsak 1 demet maydanoz
2 kaşık salça ( domates+biber) yarım demet dereotu
bi tutam tuz
1- Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak suyu dökün ve ağzını sıkıca örtün.
2- Soğanı çok ince doğrayın, sarımsağı iyice ezin, havucu rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
3- Kornişon turşuları incecik doğrayın ya da rondodan geçirin. Yeşillikleri yıkayın, ince doğrayın.
4- Kabaran bulgura yağ ve yeşillikler hariç tüm malzemeleri ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
5- Bulgur ve malzemeler iyice birbirine karışınca yeşillikleri ve en son yağı ekleyin ve harmanlayın.
No comments:
Post a Comment